دکتر معصومه نصیری در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری حوزه با اشاره به اهمیت روزافزون مساله سواد رسانه ای در دنیای امروز اظهار داشت: از جمله برکات و دستاوردهای اجرای نهضت سواد رسانه ای در جامعه، تعمیق آگاهی و ترویج گوهر بصیرت است به این معنا که مردم در این صورت توان شناسایی خبر درست از غلط را پیدا کرده و همچنین با شگردهای متداول در جنگ رسانه ای و با هدف عملیات روانی آشنا می شوند.
وی با بیان این که ما در میان انبوهی از اخبار و اطلاعات در دنیای امروز زندگی می کنیم، افزود: از جمله شاخصه های دنیای امروز که متأثر از پست مدرنیته هم بوده، نمادگرایی افراطی و خالی شدن از معنا است، با این توضیح که به هر حال واقعیت در جهان کنونی مُدام در حال تولید و انتشار است و لذا کمتر وضعیت ثابتی را می توان تصور و درک نمود.
وی همچنین گفت: در وضعیتی که فرهنگ اومانیستی و سبک زندگی لیبرالی در دنیا در حال ترویج است و اصالت لذت و شخص محوری ملاک قرار گرفته، طبیعی است که رسانه غربی و آمریکایی در خدمت چنین اهدافی به فعالیت بپردازد.
نصیری ادامه داد: در این شرایط، سبک زندگی با تأکید بر این انگاره صورت می گیرد که "من مصرف میکنم پس هستم" و این در جوامع متأثر از سبک زندگی غربی به فرهنگ تبدیل شده است.
وی بیان داشت: در دنیای مک دونالیزه شده آمریکایی که البته با مقاومت ملت ها و ایدئولوژی های مخالف، همچون جوامع مسلمان روبرو شده، به جهت غلبه شهوت بر عقلانیت و احساسات بر منطق و حافظه بر عاقله و سرعت بر صحت، مدیالیتی ها جولان می دهند و مرز واقعیت و خیال برداشته شده و یک تردید تعمیم یافته به نحوی که امکان دارد عرصه ها و صحنه های بشری را دربرگرفته و انسان قرن بیست و یکم را از حقایق و اثبات و دفاع از حقیقت، خسته کرده و به نسبیت و تزلزل رضایت و به زندگی در سایه شک، عادت دهد.
سردبیر "رادیو مقاومت" خاطرنشان کرد: تمدن غربی در راستای حفظ وضع موجود و توسعه و تعمیق سلطه خود، ابزاری جادویی به نام رسانه را به استخدام کامل درآورده و بازنمایی واقعیت را در راستای اهداف مهندسی شده خود، در دستور کار قرار داده است. رسانه امروز با محوریت تبلیغات، سرگرمی و جذابیت های جنسی با نقش آفرینی زنان، توانسته از پس توجیه و پوشش ضعف ها و تردیدها و تزلزل های تمدن فاسد غربی برآمده و اساسا صورت مساله ها را نیز دچار تغییر کرده و واقعیات جدیدی را به بشریت امروز ارایه نماید.
وی با اشاره به اهمیت مساله هویت در دنیای امروز گفت: آنچه که به عنوان سوغات این تمدن می توان به آن اشاره کرد این است که همه جوامع بشری به نوعی از این نسخه پرطمطراق غربی بی نصیب نمانده به خصوص با عنایت به این مساله که هویت، عامل بازتولید تمدنی است.
نصیری اضافه کرد: در یک نگاه انسان شناختی به مقوله هویت که اساس بحث ما و دال مرکزی نقش آفرینی زن در موضوع تمدن سازی است، ابعاد هویتی را در بعدشناختی، عاطفی و رفتاری نیز می توان تعریف و تبیین کرد. صلابت، انعطاف و بحران در ناحیه هویت فرد یا جامعه، ناشی از غلبه یک بعد از هویت بر سایر ابعاد است. فرد یا جامعه ای که در ناحیه شناختی و عقلانیت، غالب باشد، اشراف و صلابت بیشتری از خود بروز خواهد داد. از آن سو، فرد یا جامعه ای که بُعد احساسی و انگیزشی اش غلبه یابد، شکست و فریب های بیشتری را تجربه خواهد کرد و جامعه ای که دوز عملگرایی اش بالا باشد، شتابزدگی بیشتر و ریسک پذیری بالایی را پیش رو داشته و طبیعتا تجربیات و نوسانات بیشتری نیز تجربه می کند.
وی همچنین ابراز داشت: البته باید توجه داشت که هویت، حاصل فرایند تربیتی است و تربیت در دنیای امروز از حیطه خانواده به سمت رسانه و به ویژه شبکه های اجتماعی سوق یافته است. دیگر مدرسه خانه دوم بچه ها نیست و خانه نیز از آن هویت اصیل گرمابخش و صمیمی گذشته برخوردار نمی باشد. سلام اول روز و خداحافظی آخر شب مردم، در جهان موازی و جامعه شبکه ای رقم می خورد.
وی یادآور شد: در چنین فضایی اغلب احساسات و عواطف اجتماعی و ارتباطات و آموزش و تجارت های مردم در فضای دیجیتال رخ می دهد. به تعبیر الوین تافلر که حدود پنجاه سال پیش از کلبه های الکترونیک در آینده سخن گفته بود، در حال توده ای شدن هستیم و پیچیدگی های سیستمی، بر هر نوع معنایی سایه افکنده اند و سایبان مقدس مردم، حال و کیفیتی است که در فضای مجازی تجربه می کنند.
مدرس و پژوهشگر رسانه بیان داشت: انسان ها به چشم ابزار و بسیار منفعت طلبانه وارد ارتباطات می شوند و لذت و منفعت بر فضای روابط اجتماعی غلبه کرده است. نگاه های مبتذل و جنسی به زنان، آن ها را از سوژه های فعال و تاثیرگذار در فضای خانواده و اجتماع، به ابزار تبلیغات تبدیل کرده است.
وی تأکید کرد: واقعیت آن است که زنان که در نگاه متعالی دینی، نقش لیدرهای فرهنگی_تربیتی جامعه را برعهده دارند، در یک رنسانس معرفتی و انقلاب ایدئولوژیک، وارد چرخه مصرف شده و پویایی ابزار تولید در عرصه اقتصادی را سبب می شوند. ذهن بی خانمان بشر مدرن، از یک مادر مهربان و یک مربی فرهنگ ساز، شخصیتی سرکوب شده و هویتی ازخودبیگانه در خدمت نظام سلطه تولید می کند و تمام قداست یک زن را از طریق رسانه های جمعی، در خدمت سرگرمی و افیون توده ها مصرف می کند.
نصیری افزود: زن در فضای رسانه، مدیریت مصرف اطلاعات بصری و فرهنگ ساز جامعه را برعهده دارد و باید آموزش، تربیت و اثرگذاری هوشمندانه را با مصرف شدن به کام بنگاه های کثیف اقتصادی جایگزین کند. اساساً در فضای امپراتوری رسانه، آگاهی و کنشگری و مصرف درست اگر از جانب زنان جامعه رخ بدهد، مدیریت جامعه شبکه ای و سلامت موقعیت مجازی بدون شیب تند هیجانات کاذب و غرایز افسار گسیخته به نتایج متعالی خواهد انجامید.
وی در خاتمه گفت: راهبرد اساسی در دنیای فعلی نسبت به حضور و اثرگذاری زنان در فضای رسانه ای، شکستن مارپیچ سکوت حاکم و پر از ابتذال و انگاره سازی درست از جنس زن در فضای رسانه با معرفی اَبَرشخصیت ها و اسطوره های زنان در تاریخ و مدیریت ذائقه اجتماعی با خلق این انگاره های صحیح و در ادامه نیز ریل گذاری برای کنشگری فعال و منتشر شدن استعدادهای واقعی زنان در فضای رسانه ای و افکارعمومی است. اگر زن یک جامعه بتواند به یک استاندارد بینشی، انگیزشی و کنشی دست یابد که تمام خوبی ها و نقاط قوت ظاهری و باطنی اش را در خدمت این سه محور قرار دهد، اولا رسانه را تصفیه و پالایش و نماد سقوط و ابتذال را از صحنه محو خواهد کرد و هم اینکه سرعت و کیفیت تربیت و رشد در جامعه افزایش می یابد.
نظر شما